УКРАЇНА: Громадські організації рятують дітей з Росії та окупованих нею територій

 «Права людини без кордонів» закликає ООН, ЄС та держави, що підтримують Україну, фінансувати українські неурядові організації, які рятують українських дітей, депортованих Росією на підконтрольні їй території

Автор: Вилли Фотре

HRWF (22.05.2024) – За офіційними даними Києва, з початку року кілька українських неурядових організацій врятували понад сотню українських дітей, депортованих Росією на підконтрольні їй території.

Проводити конкретні рятувальні операції можуть лише неурядові організації, а не міжнародні інституції чи держави. У відповідь вони очікували б, що ООН, Європейський Союз та державні органи різних країн, які підтримують Україну проти неспровокованої агресії Росії, спонтанно та щедро фінансуватимуть їхню діяльність, але цього не відбувається.

Деякі рятувальні роботи у травні у Запорізькій та Херсонській областях

17 травня Україна повернула чотирьох дітей з окупованої Росією території в Херсонській області, повідомив місцевий губернатор Олександр Прокудін.

Серед евакуйованих дітей віком від двох до 12 років – троє братів та сестра.

Рятувальну операцію провели батьки дітей у співпраці з українською гуманітарною громадською організацією «Save Ukraine».

Діти прибули на підконтрольну Україні територію та отримали психологічну та медичну допомогу,  повідомив губернатор .

15 травня Мінреінтеграції повідомило, що українська громадська організація «Мережа за права дитини» повернула 17-річного сироту Дениса з підконтрольних Росії територій у Запорізькій області. Денису було 16 років, коли його викрали. Він тоді жив у Херсоні з двома глухонімими батьками, які не могли розмовляти та захистити його, коли його викрали російські війська.

Він провів 10 місяців у російському таборі в окупованому Криму, поки його не врятували волонтери громадської організації. З початку повномасштабного вторгнення Росії Денис проживав на окупованих Росією територіях під наглядом сусіда та шукав можливості переїхати на підконтрольну Україні територію,  повідомляє Міністерство.

Рідна тітка Дениса звернулася до Мінреінтеграції з проханням допомогти у поверненні хлопчика. В даний час Денис проживає під її опікою.

Хлопчика направили до реабілітаційного центру міста Трускавець Львівської області для подальшого відновлення.

14 травня «Мережа за права дитини» повернула шістьох дітей з окупованих Росією територій у Херсонській області.

Деякі рятувальні операції в березні

22 березня в Україну повернули дев’ятьох українських дітей, раніше депортованих Росією або утримуваних на окупованих територіях України, повідомив уповноважений з прав людини в Україні Дмитро Лубінець.

Дітей повернули за допомогою  Катару, який у рамках затвердженого плану дій Президента України Bring Kids Back UA відіграв важливу посередницьку роль у поверненні депортованих або примусово вивезених до Росії українських дітей.

За словами Лубінця, двох трирічних сестричок, шестирічного хлопчика та 10-річну дівчинку врятували з дитячих будинків після того, як їхні опікуни та родичі попросили їх повернути. 12-річну дівчинку повернули та возз’єднали з матір’ю.

“Дітей змушували відвідувати російські школи, де їм розповідали, що незалежної держави України не існує”, –  написав у Telegram керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

За словами Лубінця, одна з повернутих дівчат мала інвалідність і, перебуваючи на окупованій Росією території,не отримувала належної медичної допомоги. Повідомляється, що тепер вона отримуватиме належний догляд.

Деякі рятувальні операції в лютому

Міжнародна група слідчих розшукала вісьмох українських дітей, які, як вважається, були викрадені під час вторгнення Росії,  заявили Анна Голліган кореспондент BBC у Гаазі та Діана Куришко кореспондент BBC в Україні у  статті під назвою «Зниклих дітей України розшукують цифрові детективи в Росії».

Понад 60 детективів використовували цифрові технології з відкритих джерел для відстеження зниклих дітей, чия присутність у Росії згадувалася в їхній пропаганді.

Експерти з 23 країн у штаб-квартирі Європолу в Гаазі використовували передове розпізнавання облич, щоб знайти останні зображення дітей в Інтернеті. Фахівці з геолокації проаналізували фото та відео та використали супутникові дані, щоб визначити, де вони зберігаються.

Як повідомляє BBC, 18 українських дітей , яких вивезли до Росії, а потім повернули додому, взяли участь в оздоровчому таборі в Іршаві Закарпатської області на заході України, організованому фондом, створеним українським мільярдером.

За статистикою числа дітей, викрадених Росією, вдалося врятувати лише 2,5% дітей

За даними офіційної української бази даних «Діти війни», з початку повномасштабного вторгнення в Україну близько 20 000 дітей були розлучені зі своїми сім’ями в Україні, примусово переміщені Росією на власні території та в окуповані українські регіони, де були примусово зареєстровані як громадяни Росії.

Багато журналістів, ЗМІ і навіть чиновники продовжують писати, що на батьківщину повернули менше 400 дітей, про що зазначено на сайті української бази даних. Однак ці дані застаріли і відносяться до 2022 року. На жаль, вони не були оновлені через брак персоналу та не врахували нові випадки насильницьких зникнень. Вважається, що з 1 січня 2024 року врятовано понад сотню дітей. Більшість, якщо не всі, з них були відсутні в списках бази даних.

Точні цифри неясні, а місцезнаходження дітей залишається значною мірою невідомим. BBC зібрала свідчення багатьох дітей, які розповіли, що їх розлучили з батьками, не дозволяли повернутися додому або зателефонувати родичам.

У 2023 році Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та його уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової за незаконну депортацію дітей.

Росія заперечує звинувачення і заявляє, що захистила вразливих дітей, вивезши їх із зони бойових дій заради їхньої власної безпеки.

Марія Львова-Бєлова стверджує, що до Росії привезли близько 730 000 дітей, більшість із них з батьками чи іншими родичами, а 2 000 дітей «евакуювали» з українських дитячих будинків задля їхньої «безпеки», хоча про вимушене переміщення вона не згадує.

На відміну від питання обміну військовополоненими, Росія все ще далека від будь-яких міжнародних спроб возз’єднати депортованих українських дітей з їхніми рідними сім’ями та репатріювати дітей-сиріт на батьківщину, вважаючи за краще сприяти їх незаконному усиновленню російськими сім’ями і тим самим примусово русифікувати, що є грубим порушенням міжнародних конвенцій.

Бібліографія

Звіти HRWF англійською, російською, українською мовами 

15 December 2023

RUSSIA/ UKRAINE: Ukrainian children un search of a way home from Russia/ HRWF Report submitted to the UN Committee for the Rights of the Child (15 December 2023)

Versions in Russian and in Ukrainian: HERE

– See UN Website: bit.ly/3Rz46iu

23 March 2023

Ордер МУС на арест Владимира Путина и Марии ЛьвовойБеловой за военные преступления RU/EN (23.03.2023) / ICC arrest warrants for Vladimir Putin and Maria Lvova-Belova for war crimes (23.03.2023)

27 February 2023

РОССИЯматушка: Мария ЛьвоваБелова, союзница Путина, депортирующая украинских детей RU/ EN (27.02.2023) /RUSSIA: Mother Russia: Maria Lvova-Belova, Putin’s ally deporting Ukrainian children (27.02.2023)

20 February 2023

РОССИЯ вывезла тысячи украинских детей RU/ EN (20.02.2023)/  RUSSIA deports thousands of Ukrainian children (20.02.2023)

 

Інші звіти англійською, українською або російською мовами

25 December 2023

First Christmas for a family reunited with their child deported to Russia

17 December 2023

Today we have good news. Three children have been returned home

Ukrainian teen forcibly transferred to Russia says upon return that ‘Every child feels abandoned

8 December 2023

Zelensky at the meeting of the International Coalition for the Return of Ukrainian Children

Dozens of countries have taken up the return of Ukrainian children from the Russian Federation

Ukraine’s human rights envoy calls for a faster way to bring back children deported by Russia

Conference “Joint Steps to Bring Kids Back UA” (Speech of Dunja Mijatovic)

7 December 2023

Ukraine has already returned 522 deported children in total -Lubynets

“Every child feels abandoned.” Exclusive interview with Bogdan Yermokhin, returned from Russia

5 December

The State of Qatar Facilitates Ongoing Successful Efforts to Reunify Ukrainian Children with their Families

Qatar announces return of six Ukrainian children from Russia

19 November 2023

“Glory to Ukraine!” – the first words of Bogdan Yermokhin, deported from Mariupol to the Russian Federation, on Ukrainian land

17 October 2023

3 Ukraine children to be released from Russia after Qatar mediation

16 October 2023

Ukrainian children repatriated from Russia through Qatari mediation

1 September 2023

11 children who were kept by Russians in the occupied part of Kherson region were returned to Ukraine

24 August 2023

Deportation, Treatment of Ukraine’s Children by Russian Federation Take Centre Stage by Many Delegates at Security Council Briefing

Imposing Sanctions and Visa Restrictions on Individuals and Entities Russia to Promote Accountability for Forced Transfer and Deportation of Children During Russia’s Illegal War Against Ukraine

21 July 2023

Stolen generation. Russia systematically abducts children from Ukraine gives them to Russian families

8 May 2023

Andriy Yermak in meetings to discuss return of Ukrainian children illegally deported by Russia